Stichting Wielercriterium Steenbergen 
 
 


Wil je graag inschrijven voor de graveltocht klik dan hier


Deelnemersinformatie 


Stichting Wielercriterium Steenbergen neemt de deelnemers op 15 oktober mee door het verrassende West-Brabantse landschap. Met een graveltocht wordt het landschap doorkruist langs de mooiste plekken van de regio  Hierbij is er continu de afwisseling van ondergrond, van asfalt naar gravelpaden en van kasseistroken naar zandstroken.

Op 15 oktober is er het aanbod van twee afstanden 50 km voor families, liefhebbers en  en 100 km voor de geoefende fietsers en kilomtervreters. Beide tochten komen door een prachtig afwisselend gebied Het is niet voor niets dat een groot gedeelte van  dit landschap centraal stond in de populaire televisieserie Merijntje Gijzen uit de jaren zeventig.

 
Iedere deelnemer wordt getrakteerd op koffie/twee bij aanvang van de tocht, verzorging onderweg en na afloop een consumptie met een lokale lekkernij.

Deelnemers worden getrakteerd op een prachtig landschap, goede verzorging en verassende wegen. Daarvoor vragen wij een financiële bijdrage maar ook fatsoenlijk gedrag van de deelnemers. We respecteren de natuur en laten geen afval achter, daarnaast is het geen wedstrijd en fiets ieder op zijn eigen snelheid. We delen de wegen en paden met meerdere weggebruikers groeten elkaar en respecteren de verkeersregels.

Een graveltocht is geen normale toertocht, het is genieten van het landschap, uitdagende wegen, en natuurlijke elementen met volop beleving en avontuur!

De tocht wordt mede mogelijk gemaakt door:100 km graveltocht

 
Doelgroep geoefende fietsers en kilometervreters
Fiets: veldritfiets, gravelbike of mountainbike


Vanuit Welberg start de tocht naar de eerste parel verscholen in west-Brabantse landschap, Bovensas. Met het oversteken van de Steenbergse vliet kom je in een ander landschap naast de ondergrond is hier de wind een geduchte tegenstander.
Na Bovensas ga je ook Benedensas ontdeken het is hier dat een gedeelte van de Merijntje Gijzen serie is opgenomen. De beweegbare brug wordt op aanbod gesloten en is vervolgens 10 minuten dicht. Wachten is echter geen straf, je kunt op de dijk genieten van een prachtig uitzicht over de Dintelse Gorzen.


Na de oversteek over de Steenbergse Vlier gaat de route richting de grenzen van de provincie. Een week na de Steenbergse graveltocht kan in Tholen worden deelgenomen aan een mooie graveltocht over het eiland Tholen.


Vanuit Lepelstraat buigt de route terug naar Steenbergen, aldaar net buiten Steenbergen een prachtige gravelstrook licht te wachten en vervolgens koers wordt gezet naar de Brabantse Wal. Vanaf Bergen op Zoom is het open landschap veranderd in een bosrijk gebied en een afwisseling van gravel- en bospaden.


Nabij bezoekerscentrum de Kraaijenberg is er nog een mooi uitzicht over de overgang van het Brabantse land naar Zeeuwse land om vervolgens via Hoogerheide richting Heerle en Wouw te gaan.


De finale van de graveltocht is niet eenvoudig, de kilometers zijn voelbaar en de stroken worden uitdagender.


Met zicht op de Steenbergse Gummaruskerk en watertoren wordt je verrast door verschillende gravelstroken in het landschap en passeer je het oorlogsmonument van Welberg.

Net voor Welberg is de verse koffie al te ruiken maar volgt de finale door het Oudland. Dit prachtige gebied  brengt de deelnemers richting de finish bij partycentrum de Duiventoren.


50 km graveltocht 

Doelgroep families, beginnende fietsers en liefhebbers
Fiets: ‘gewone fiets’ racefiets met 28 mm banden, veldritfiets, gravelbike of  mountainbike


De light versie van de 100 km tocht is zeker niet minder uitdagend, ook tijdens deze tocht ontdek je verschillen in het landschap en passeer je de verschillende verscholen pareltjes.

De tocht is tot kilometers 45 gelijk aan de tocht van 100 Km, alleen wordt hier niet koers gezet richting Moerstraten maar ontdekken de deelnemers ook hier het Oudland.

Langs de voormalige veengronden kom je hier langs het Krabbebos om ook te finishen bij partycentrum de Duiventoren


KOSTEN


Iedere deelnemer ontvangt bij de start een kop koffie of thee, na afloop ontvangt ieder deelnemer een consumptie en een lokale lekkernij.  Onderweg zijn er verzorgingsposten op ca. 25 en 50 km.

 
De route wordt niet uitgepijld maar iedere deelnemer ontvangt bij voorinschrijving een .gpx bestand. Daarom ook het vriendelijke verzoek om uzelf online aan te melden voor één van de mooi routes.

 
Voor een juiste afstemming van verzorging en bevoorrading hebben we het vriendelijke verzoek om jezelf vooraf aan te melden. Dit voorkomt lege manden bij de bevoorrading of een te kort aan lokale lekkernijen.

 
Voorinschrijving: € 13,-
Na-inschrijving € 15,-  (contant)


Indien gewenst kan een arrangement met een 12-uurtje bijgeboekt worden  zodat de benen kunnen rusten de innerlijke mens wordt verzorgd en kan worden teruggeblikt op een mooie ervaring.

 
Welbergs arrangement: € 25,- (enkel bij voorinschrijving)


Voor wie de smaak te pakken heeft, een week na de Steenbergse graveltocht wordt er een graveltocht in Tholen georganiseerd. Wil je ook hier jezelf laten verrassen door het landschap en mooie wegen maak dan gebruik van de mogelijkheid om gecombineerd in te schrijven. Je betaald dan per tocht € 11,- (totaal € 22,-) De  Thoolse tocht is een aanrader met ook hier koffie/thee bij vertrek en een consumptie na afloop. De lekkernij (Bolus) is hier bij aanvang van de tocht voorzien.


Combiticket Steenbergen-Tholen € 22,-
Combiticket met Welbergs arrangement € 34,-


Veel gestelde vragen


Worden de routes uitgepijld?
Niet dat we lui zijn maar de routers worden niet uitgepijld! Uitgepijlde routes worden vaak gesaboteerd en het mooie aan een graveltocht is juist dat je van de gebaande paden kunt gaan.
Iedere deelnemer ontvangt bij voorinschrijving een .gpx bestand het voordeel daarvan is dat je ook op een later moment nog een keer van de mooie routes kunt genieten.

 
Ik heb geen fietscomputer voor fietsroute
Geen ramp tegenwoordig heeft het overgrote deel van de Nederlanders een zogeheten smartphone waarop je een geschikte app kunt downloaden.
Voorbeelden van dergelijke apps zijn GPX Viewer, Komoot en Wikiloc
Maar nog leuker is om aan te sluiten bij iemand die wel beschikt over een speciale fietscomputer en hierdoor nieuwe contacten te leggen en samen te genieten van een mooie tocht. Als dit goed bevalt kun je week later ook in Tholen samen rijden.


GPX bestand bij na inschrijving
We willen heel graag dat iedere deelnemer zicht vooraf aanmeld, dat scheelt een hoop geregel met inschrijfgeld en bestand uitwisselen. Maar we kunnen begrijpen dat er spijtoptanten zijn die toch enthousiast zijn geworden en op het laatste moment deelnemen. Deze ontvangen via mail of telefoon het .gpx bestand.


Maar nogmaals graag vooraf inschrijven zodat wij als organisatie de verzorging en bevoorrading hierop kunnen afstemmen, dit voorkomt telleurstellingen onderweg.


Start en finish op dezelfde plaats?
Beide routes starten en finishen bij Partycentrum de Duiventoren aan de Hoogstraat 15 te Welberg. Parkeergelegheid van nabijgelegen sportpark is beperkt maar binnen een straal van 2,5 km liggen er carpoolplaatsen en voldoende parkeerplaatsen


Toertocht of wedstrijd?
Stichting wielercriterium Steenbergen organiseert normaal gesproken wedstrijd maar dit keer betreft het een toertocht. Ieder rijdt op eigen niveau zijn of haar afstand. Het is een toertocht maar indien de omstandigheden (drukte op de wegen) is het uiteraard een uitdaging om te zien hoe hard je over de gravelstroken kunt rijden. Houdt daarbij altijd rekening met andere weggebruikers. Als organisatie zijn we zeer benieuwd naar de ervaringen en sterke verhalen na afloop.


Heb je een speciale fiets nodig?
Voor de 100 Km tocht adviseren we een gravelbike, veldritfiets en mountainbike. De onverharde stroken in het tweede gedeelte van de tocht zijn vanuit veiligheidsoverweging niet aan te raden.
De 50 Km tocht daarentegen is prima om met iedere fiets de regio te ontdekken, uiteraard zal niet iedere weg even comfortabel rijden maar het is te doen. Indien je op de racefiets wil deelnemen zijn banden met een breedte van tenminste 28 mm aan te raden.


Wat is er in de prijs inbegrepen?
.gpx bestand
Koffie of thee bij de start
Verzorgingspost op 25 en 50 km
Consumptie (koffie, thee of frisdrank) en lokale lekkernij na afloop
Gezellig start- en finishlocatie
Prachtig landschap


In groep of peloton?
Met het respecteren van de verkeersregels staat het ieder vrij om individueel of in groepsvorm deel te nemen. Je kunt de toertocht dus op eigen tempo fietsen, alleen of met je vrienden samen.


Wat zijn de startijden?
Je kunt starten tussen 08:30 en 10 uur. Uiterlijk 12 uur worden de verzorgingsposten onderweg gesloten.


Is de organisatie verantwoordelijk voor schade?
Deelname is op eigen risico en de organisatie is niet verantwoordelijk voor lichamelijke of materiele schade.
Wij raden iedere deelnemer aan om het volgende bij zich te hebben:
- Legitimatie
- Binnenband (advies is twee)
- Fietsreparatiespullen
- Fietspomp
- Drinkfles
- Kleingeld
Bij de inschrijving ontvangt u wel een noodnummer in het geval er sprake is van calamiteiten.

INSCHRIJVEN VIA DEZE LINK

 E-mailen
Info