Nino de Jong hoopt zich te kunnen plaatsen voor Nederlandse kampioenschappen tijdrijden

In de aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden die, zoals eerder gemeld, door de stichting wielercriterium Steenbergen op woensdag 19 juni in Steenbergen zullen worden georganiseerd, willen we voorafgaand daaraan de Steenbergse en regionale renners die zich daarvoor gaan proberen te plaatsen een podium geven.

Deze keer zijn de schijnwerpers gericht op de Steenbergse belofte renner Nino de Jong.

Nino de Jong wilde voetballer worden.

Nino de Jong wilde eigenlijk net als zijn vader Ad voetballer worden maar besloot, toen hij 15 jaar was, (noodgedwongen) dat hij toch beter wielrenner kon worden. Vanaf zijn 7e jaar zat Nino op voetbal bij v.v. Steenbergen en deed dat met veel plezier. Hij speelde daar wekelijks zijn wedstrijden, was in die tijd overigens ook enige tijd lid van atletiekvereniging Diomedon, en was nog helemaal niet bezig met wielrennen. Net als veel jongens en meisjes op zijn leeftijd deed hij wel 6 keer( ook met veel plezier) mee met de Steenbergse Kleine Tour in de ploeg van PS Couriers (Later PS Nachtdistributie), maar echt met presteren bezig zijn deed hij toen nog niet. Hij kan zich wel herinneren dat hij, toen hij voor de eerste keer meedeed, een keer 1 dag in de gele trui mocht rijden, toevallig tegelijk met zijn tweelingzus June die in de ploeg van Madri reed. Hij was het laatste jaar redelijk goed met sprinten en met kegeltjes rijden. Dat leverde hem een aantal podiumplaatsen op. Toen Nino 15 was en nog steeds voetbalde liep hij knieblessures op waardoor hij vrijwel nietmeer kon voetballen.

Begonnen als junior met wielrennen.

Hij kreeg toen interesse om te gaan fietsen, begon daar ook mee, kwam erachter dat hem dat best goed afging en besloot uiteindelijk om op 16-jarige leeftijd een licentie aan te vragen bij de KNWU als 1e jaars junior. Dit zodat hij het wedstrijdelement in de sport nog altijd kon behouden.  En daar begon dus de wielerloopbaan van Nino de Jong. Nino heeft nooit jeugdwedstrijden gereden bij de KNWU en ook niet bij de nieuwelingen. Na 2 jaar als junior te hebben gereden in de ploeg van De Jonge Renner uit Oosterhout ging hij op 18 jarige leeftijd over  naar de categorie beloften, eveneens bij De Jonge Renner. Na dat 1e jaar in de categorie beloften bij De Jonge Renner volgde een overstap naar de belofteploeg van Hagens Berman Jayco, waar hij onder leiding van ploegleider Koos Moerenhout en/of Axel Merckx ( ja, de zoon van) probeert een steeds hoger niveau te halen. De nu 20-jarige Nino de Jong rijdt dus dit seizoen als 3e jaars belofterenner zijn wedstrijden in deze Amerikaanse ploeg, heeft er alles voor over om profwielrenner te worden maar heeft er ook voor gezorgd om, mocht dat niet lukken, op een andere manier zijn leven invulling te kunnen geven. Nino heeft vorig jaar op het Rijks in Bergen op Zoom zijn vwo-atheneumdiploma gehaald en heeft daarmee dus een stevige basis gelegd voor later. Maar dit jaar staat zijn leven nog volledig in het teken van de wielersport en wil hij proberen via veel trainingsarbeid en het rijden van veel wedstrijden daar een plekje te veroveren.

Trainingskamp in Italié en wedstrijden in Kroatië.

De voorbereidingen voor de te rijden wedstrijden in dit jaar zijn na een winter lang trainen begin februari pas echt begonnen in Italië waar hij met 15 andere renners van zijn ploeg 2 weken op trainingskamp is geweest. Na vervolgens weer iets meer dan een week trainingsarbeid thuis te hebben verricht volgde 15 dagen een periode in Kroatië waar hij met 6 renners van zijn ploeg ook verschillende wedstrijden heeft gereden. Dat waren 2 ééndagswedstrijden en een etappekoers van 4 dagen. Vanwege een voedselvergiftiging gingen deze ééndagswedstrijden helaas niet zoals vooraf gehoopt. Tijdens de etappekoers werd Nino ziek door onder anderen het slechte weer en de voedselvergiftiging, hierdoor kon hij de laatste etappe spijtig genoeg niet meer finishen.  Eenmaal weer terug in Steenbergen kreeg hij koorts en ging hij een week later van start bij de dorpenomloop in Rucphen, maar kwam er tijdens die wedstrijd achter nog steeds niet geheel fit te zijn. Na ruim 150 km koers moest hij daarom helaas afstappen. Momenteel traint hij van thuis uit dagelijks vele kilometers, de ene dag 2 of 3 uur en soms ook dagen van 5 of 6 uur in overleg met zijn persoonlijke trainer.

Winnaar van Grote Prijs Steenbergen.

In 2021 reed Nino de Jong als 2e jaars junior mee in zijn woonplaats in Steenbergen, waar de plaatselijke wielerstichting een klassieker organiseerde met een lengte van ruim 100 km. En het was natuurlijk prachtig om te zien dat hij juist die wedstrijd de benen had om er alleen vandoor te gaan om vervolgens solo als winnaar over de streep te komen. In datzelfde jaar behaalde Nino nog enkele leuke prestaties. Tijdens een omloop in Orroir (België)  behaalde hij een 3e plaats, bij het NK tijdrijden in Peize werd hij 10e en ook tijdens de Nederlandse kampioenschappen op de weg op de Vamberg wist hij op een mooie 10e plaats te eindigen. Tijdens een 3-daagse wedstrijd in het Zeeuws Vlaamse Axel legde Nino beslag op plaats 22 in het eindklassement en bij een kwalificatiewedstrijd voor het EK tijdrijden in Amsterdam werd een mooie 6e plaats behaald. Vorig jaar werd als 2e jaars belofte een 6e plaats bereikt in een criterium in Uden en reed Nino ook mee in Sittard waar hij op de 42e plaats eindigde tijdens de Nederlandse kampioenschappen op de weg. Een hele leuke ervaring was toen ook een wedstrijd in Maryland in de Verenigde Staten waar hij mocht meedoen in een hele zware koers waarin ook profs aan de start stonden.

Na een goed gereden wedstrijd met daarin het nodige werk voor de ploeg moest hij uiteindelijk genoegen nemen met weer plaats 42.

Helaas ook wel eens een valpartij.

Wout van Aert en Jonas Vingegaard ( om maar eens een paar voorbeelden te noemen) hebben we enkele weken geleden helaas een lelijke valpartij zien maken, ook Nino is daar helaas in zijn nog prille carrière niet  van verschoond gebleven. Als junior kwam hij in 2021 ten val tijdens een wedstrijd in Valkenswaard en liep daarbij een wond op waar hij lang last van heeft gehad.
In augustus 2022 werd hij tijdens een training in het Belgische Roeselare aangereden door een auto, ten gevolge waarvan hij 6 tot 7 weken niet heeft kunnen fietsen. En vorig jaar kwam Nino ten val bij een wedstrijd op Rhodos en ook daar heeft hij ruim een maand last van gehad.
Dit jaar zijn valpartijen hem tot heden gelukkig bespaard gebleven, hopelijk gaat dat ook niet gebeuren.

Op naar het NK tijdrijden.

Omdat Nino in een van oorsprong Amerikaanse ploeg zit worden er relatief heel weinig wedstrijden in Nederland gereden.
De meeste wedstrijden vinden plaats in het buitenland. Hierdoor is het voor Nino lastig om zich te kwalificeren voor het NK tijdrijden, aangezien hij hierdoor niet aan alle kwalificatie tijdritten mee mag en/of kán doen.  Het is daarom zaak dat hij tijdens de tijdritten die hij kán rijden goed gaat presteren om zodoende kwalificatie af te dwingen voor deelname aan het NK tijdrijden op 19 juni in Steenbergen. Als junior kwam hij erachter dat hij als tijdrijder vaak goed kon presteren maar in zijn periode als belofte is hij nog aan het uitvinden welke discipline het best bij hem hoort.
Wedstrijden met korte maar heftige klimmetjes lijken hem op dit moment het best te liggen maar uiteraard gaat hij er alles aan doen om ook deelname in Steenbergen op 19 juni veilig te stellen. En dan maar hopen dat de coaches die daarin de keuzes moeten maken daar ook oog voor hebben.

Net als alle andere renners wensen we daarbij Nino de Jong alle succes.

Overige nieuwsberichten