Steenbergenaar Sjoerd Bijlsma in de race voor plaatsing deelname Nederlandse kampioenschappen tijdrijden.

Zoals eerder gemeld in deze krant organiseert de Stichting wielercriterium Steenbergen op woensdag 19 juni a.s. in samenwerking met de KNWU de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden. De beste Nederlandse tijdrijders van de categorieën nieuwelingen meisjes, junioren meisjes, nieuwelingen jongens, junioren jongens, beloften mannen, elite (profs) dames en elite (profs) mannen zullen die dag in Steenbergen aan de start verschijnen om te proberen de Nederlandse titel tijdrijden 2024 in de wacht te slepen. Om te mogen deelnemen aan deze titelstrijd moeten de renners van alle categorieën zich de komende maanden hiervoor gaan proberen te plaatsen. Zowel in Nederland als in het buitenland kunnen de renners aan diverse wedstrijden deelnemen waarvoor punten te behalen zijn voor plaatsing voor dit N.K. Ook diverse plaatselijke en regionale renners zullen dat gaan proberen.

In de komende maanden willen we juist die renners in deze krant eruit lichten zodat de wielerliefhebbers op de hoogte zijn van de mogelijke plaatselijke of regionale favorieten.

Junior Sjoerd Bijlsma.

Één van de actieve renners die gaat proberen zich te plaatsen is Steenbergenaar Sjoerd Bijlsma. Sjoerd is 17 jaar, is 2e jaars junior en komt uit voor de wielervereniging WWV (Willebrord Wil Vooruit). De juniorenploeg van WWV heeft sinds 2024 een samenwerking met de beloften ploeg van Hagens Berman Jayco, de ploeg waarvan Koos Moerenhout ploegleider is. Het WWV junioren team bestaat in totaal uit maar liefst 28 renners in de leeftijd van 16, 17 en 18 jaar, waarvan 18 Nederlanders en 10 buitenlanders. Sjoerd zit in klas 6 van het V.W.O. op ’t Rijks in Bergen op Zoom, de examenklas dus. Omdat hij een topsportstatus heeft mag hij zijn examen over 2 jaar uitsmeren, hetgeen betekent dat hij dit jaar voor 4 vakken examen moet doen en volgend jaar voor nog 3 vakken. Dat betekent dus ook dat hij hierdoor in de gelegenheid is om veel uren te besteden aan zijn wielersport.

Kleine Tour Steenbergen

Net als heel veel Steenbergse jongens en meisjes heeft Sjoerd deelgenomen aan De Kleine Tour in Steenbergen en is daar eigenlijk zijn liefde voor de wielersport begonnen. Als 12, 13 en 14-jarige heeft hij 3 keer deelgenomen in de ploeg van Glastuinbouw Steenbergen. Nadat hij bij zijn eerste deelname op plaats 25 was geëindigd in het eindklassement werd hij 4e toen hij voor de tweede keer meedeed en legde hij beslag op plaats 3 bij zijn laatste deelname. Ondertussen was hij toen hij 12 jaar was wedstrijden gaan rijden in de jeugdcategorie 6 van de KNWU, gevolgd door categorie 7 en de categorie van de nieuwelingen. Bij de nieuwelingen is Sjoerd in 2022 Regiokampioen van Zuid Nederland op de weg geworden. Ook heeft hij als nieuweling 2 keer deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap tijdrijden. In 2021 was dat in de plaats Peize in Drenthe en eindigde hij op de 23e plaats, een jaar later was de titelstrijd in Emmen en bereikte hij de 14e plaats in het klassement.

Vanaf 2023 actief bij de junioren.

Vanaf seizoen 2023 fiets de jonge Steenbergenaar dus in de juniorenploeg van Willebrord Wil Vooruit en heeft hij met die vereniging in het buitenland diverse mooie klassiekers mogen rijden, waaronder in België de Ronde van Vlaanderen waar hij als 39e is geëindigd en Luik Bastenaken Luik met in het klassement een 58e plaats. In Spanje reed Sjoerd de Ronde van Baskenland en leverde hem dat plaats 57 op in de eindrangschikking. Maar ook in Nederland behaalde hij mooie resultaten tijdens de door hem gereden klassiekers zoals een 10e plaats in de Arno Wallaard klassieker in Meerkerk, een 12e plaats in de Grote Prijs Steenbergen, een 15e plaats in Valkenburg en een 11e plaats in de klassieker van Hill en Moer. Sjoerd vindt zichzelf redelijk allround hoewel heuvels, klimmen en tijdrijden hem beter afgaan dan sprinten.

Eerste wedstrijden in 2024.

Met de ploeg van Willebrord Wil Vooruit is Sjoerd begin februari 9 dagen op trainingskamp geweest in Portugal waar de basis is gelegd voor de eerste wedstrijden van dit jaar. En daar zijn dus ook wedstrijden bij waarvoor punten te verdienen zijn voor de kwalificatie van het NK tijdrijden in Steenbergen. In Portugal kreeg hij te horen dat hij was uitverkoren om op 25 februari de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne te gaan rijden  (op plaats 38 geëindigd van de 150 gestarte renners) De komende weken volgen dan ook nog de grote prijs Guido Reybrouck in Brugge, een 2-daagse wedstrijd met o.a. een tijdrit, de Ronde van Woensdrecht en de toekomst cup in het Limburgse Berg en Terblijt. Tijdens die tijdrit in Brugge zijn dus punten te verdienen voor de kwalificatie van het NK in Steenbergen.
De eerste 40 renners tijdens deze koers worden beloond met punten daarvoor.

Maximaal 40 deelnemers aan NK tijdrijden.

Op woensdag 19 juni mogen in Steenbergen in de categorie junioren maximaal 40 renners deelnemen aan de titelstrijd, welke zich dus de komende maanden allemaal moeten zien te plaatsen hiervoor. Nederland is verdeeld in 4 regio’s. De nummers 1 van elke regio mogen allemaal deelnemen. Vervolgens zullen de 30 beste renners gezien over alle regio’s een startbewijs krijgen en tenslotte zijn er nog 6 aanwijsplekken waarmee het totale aantal van 40 renners wordt volgemaakt. Sjoerd is zich ervan bewust dat hij in de kwalificatiewedstrijden top moet gaan presteren en dat de concurrentie heel groot is, maar hij is van plan alles uit de kast te halen om plaatsing voor de wedstrijd in Steenbergen af te dwingen.

Veel trainingsarbeid verricht.

Aan zijn voorbereiding zal het niet liggen. De afgelopen maanden heeft hij de meeste weken zo’n 16 tot 18 uur per week getraind, goed voor meestal wekelijks rond de 500 km. De meeste trainingen doet hij alleen, een enkele keer met een collega renner en eens om de 2 weken volgde een training gezamenlijk met de andere junioren van de vereniging. Dan wordt vaak een afstand van in totaal 150 km afgelegd. En nu maar hopen dat de voorbereiding op 19 juni zonder al te veel problemen gaat verlopen, want een valpartij zit natuurlijk in een klein hoekje. Behoudens een valpartij 2 jaar geleden   in Woensdrecht, waarna hij een paar weken uit de roulatie was, heeft Sjoerd tot heden gelukkig weinig blessureleed gekend. We spreken dan ook de wens uit dat dit de komende maanden ook niet gaat gebeuren en dat we de jonge talentvolle Steenbergse renner op 19 juni in Steenbergen aan de start mogen verwelkomen. Wie weet, mogelijk een begin van een mooie wielercarrière als prof, want dat is en blijft zijn ultieme doel.

Overige nieuwsberichten