Ook Sanne en Brent Jongenelen gaan ervoor, plaatsing voor Nederlandse kampioenschappen tijdrijden.

In de aanloop van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden, welke zoals eerder gemeld door de Stichting wielercriterium Steenbergen op woensdag 19 juni in Steenbergen zullen worden georganiseerd, willen we de komende maanden de Steenbergse en regionale renners die zich daarvoor gaan proberen te  plaatsen eruit lichten.

Na 2e jaars junior Sjoerd Bijlsma, die we enkele weken geleden in deze courant hebben belicht, willen we deze keer broer en zus Brent en Sanne Jongenelen uit Steenbergen een podium geven.

Brent Jongenelen.

Brent Jongenelen is 16 jaar en is als 1e jaars junior één van de renners in de juniorenploeg van de vereniging Willebrord Wil Vooruit. Zoals eerder gemeld is deze ploeg een opleidingsploeg voor de beloften ploeg van Hagens Berman Jayco, waarvan Steenbergenaar en KNWU bondscoach Koos Moerenhout ploegleider is. Brent was nog heel jong toen hij actief met wielrennen begon en zijn eerste officiële wedstrijden ging rijden bij de KNWU als 8-jarige in jeugdcategorie 1. Na alle jeugdcategorieën 1 t/m 7 te hebben doorlopen ging Brent fietsen bij nieuwelingen, om vervolgens dit jaar voor het eerst deel te nemen bij de junioren. In Steenbergen is Brent Jongenelen bepaald geen onbekende renner. Hij heeft 5 keer deelgenomen aan de Kleine Tour in Steenbergen in de ploeg van Fujifilm en wist die in 2017, 2018 en 2021 winnend af te sluiten.

Brent studeert momenteel aan het Johan Cruijff college in Roosendaal waar hij een 3-jarige opleiding volgt tot sportcoach. Hij heeft bewust gekozen voor een opleiding op deze school omdat hij dan ook veel tijd kan besteden aan trainen. Naast wedstrijden die bijna ieder weekend plaatsvinden zit Brent iedere dag op de fiets om te trainen, in totaal wel 16 tot 17 uur per week. Meestal doet hij dat alleen in overleg met zijn trainer, soms ook in clubverband. Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen is Brent met zijn ploeg Willebord Wil Vooruit begin februari naar Portugal geweest voor een trainingskamp van 9 dagen.

Sanne Jongenelen.

Zus Sanne Jongenelen is 22 jaar en rijdt momenteel in de categorie elite belofte net als Brent in de ploeg Willebrord Wil Vooruit. In deze ploeg rijden 20 rensters van diverse leeftijden. Ook bij Sanne werd het wielervirus al op hele jonge leeftijd “geboren”. Op 9-jarige leeftijd reed Sanne haar eerste wielerwedstrijden bij de KNWU in jeugdcategorie 1. Na alle jeugdcategorieën te hebben gehad ging ze vervolgens rijden bij de nieuwelingen en de junioren en is dus nu als elite belofte actief.

Ook Sanne is voor veel Steenbergse wielerliefhebbers geen onbekende, vooral ook omdat ook zei 5 keer mocht deelnemen aan de Kleine Tour in de ploeg van Jumbo supermarkt Steenbergen. In de jaren 2012 en 2013 wist Sanne de eindoverwinning te behalen. Sanne Jongenelen is werkzaam bij sportschool Dinami in Steenbergen waar ze 30 uur per week actief is met het geven van spinning- en fitnesstrainingen en waar ze ook regelmatig de receptie bemand. Sanne traint in overleg met haar trainer minstens 1 keer maar soms ook 2 keer per dag, meestal ook alleen en een enkele keer samen met andere renners van haar categorie van de club.

Eerste wedstrijden in 2024 al gereden.

Na het trainingskamp in Portugal heeft Brent dit jaar samen met diverse andere renners van zijn ploeg alweer deelgenomen aan verschillende wedstrijden. Hij rijdt veel en graag wedstrijden in België omdat hij het daar allemaal als een beetje minder stressvol ervaart. Hij heeft deelgenomen aan een klimkoers in de omgeving van Luik waar hij na een wedstrijd van 80 km een 15e plaats heeft behaald. Een week later volgde een wedstrijd in Lierden wat hem plaats 49 opleverde in de eindrangschikking. In Exloo, in de provincie Drenthe, reed Brent een klassieker met een lengte van 108 km en eindigde hij op de 24e plaats. In het weekend van 16 en 17 maart werden zelfs 2 wedstrijden gereden. Op zaterdag deed Brent mee in Oud Vossemeer, waar hij probeerde alleen over de streep te komen. 500 Meter voor de finish werd hij echter teruggepakt door het peloton en eindigde hij uiteindelijk op plaats 22. Een dag later volgde een tijdrit in Biddinghuizen wat hem plaats 41 opleverde. Deze tijdrit telde mee als kwalificatiewedstrijd voor plaatsing van het NK tijdrijden in Steenbergen.  En afgelopen weekend volgde een zware klimwedstrijd in het Limburgse heuvelland waar hij als 49e over de meet kwam. Vorig jaar behaalde Brent, toen nog als nieuweling, 2 keer een mooie 2e plaats bij klimkoersen in Belgié.

Ook Sanne heeft inmiddels weer haar eerste wedstrijd gereden van dit jaar. Zaterdag 16 maart reed ze in Rotterdam een wedstrijd in het kader van de MTD-kompetitie. Een onderlinge kompetitie waarvoor de komende maanden diverse wedstrijden zullen worden gereden waaraan Sanne allemaal zal deelnemen. Ze eindigde deze eerste wedstrijd op plaats 46. Als junior behaalde Sanne een mooie overwinning in Wilrijk en besloot ze een koers in Kruiningen op een 3e plaats. De komende maanden zullen wekelijks nog vele koersen gaan volgen, met daarbij uiteraard ook de nodige tijdritten.

Kwalificatie voor NK tijdrijden.

Tijdrijden is wat Sanne betreft juist haar specialiteit, dus hoopt ze zich te kunnen kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap in Steenbergen via het behalen van goede resultaten tijdens de wedstrijden die daarvoor in aanmerking komen. In haar categorie heeft ze de mogelijkheid om min of meer zelf te bepalen waar en wanneer ze die wedstrijden rijdt, te beginnen op 19 april in Borsele. Bij de dames mogen op 19 juni in totaal 50 renners van start gaan, maar dat betreft dan wel de categorieën elite beloftes club, elite beloftes UCI en elite profs UCI.

Voor Brent ligt dat toch wat anders.

Tijdrijden is niet bepaald zijn specialiteit maar omdat het ook voor hem een “thuiswedstrijd” is wil hij er alles aan doen om deelname in Steenbergen mogelijk te maken. Hij is daarbij wel afhankelijk van het feit of hij van zijn ploeg voldoende wedstrijden krijgt toebedeeld om van tevoren kwalificatie af te dwingen. In de wetenschap dat er bij de junioren 40 startplekken zijn te verdienen op 19 juni zal dat dus een hele klus worden.

Hopen dat blessures uitblijven.

Hopelijk kunnen zowel Sanne als Brent de komende maanden goede zaken doen wat betreft plaatsing voor het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Steenbergen en krijgen ze niet te kampen met pech. Tot heden heeft Brent gelukkig nog niet te maken gehad met grote of langdurige blessures. Ook Sanne is tot heden gespaard gebleven van blessures en ernstige valpartijen, hoewel ze als 16-jarige een jaartje niet heeft gekoerst omdat ze overtraind was. Achteraf bleek dat te maken te hebben met hartproblemen maar die zijn nu helemaal onder controle.

Sanne en Brent hebben er allebei alles voor over om uiteindelijk in het professionele wereldje van het wielrennen terecht te komen, maar beseffen dat daar de komende tijd nog veel arbeid voor verricht moet worden. Eerst maar eens plaatsing voor het NK tijdrijden zien af te dwingen. We wensen daarbij broer en zus Jongenelen alle succes.